Koiran luonne viihdeteollisuudessa

Koirat ovat verrattain yleinen teema elokuvissa, tai jopa niiden päähenkilöinä. Voisi jopa sanoa, että koiria on käsitelty elokuvissa enemmän kuin muita eläimiä yhteensä. Mistä tämä oikein johtuu? Miksi koirista halutaan nostaa viihdeteollisuudessa jalustalle, ja miksi yleisö hurraa koirille? Vastaus, noin yhdellä sanalla, piilee koiran luonteessa. Se on yhtäältä helppo toisaalta varma tapa saada yleisöä ja nostattaa tunteita ihmisten keskuudessa. Syvennytäänpä asiaan hieman tarkemmin.

Koiran luonne inspiroi

Toisten mieliä koiran luonnetta on helppo kuvata vain muutamalla sanalla: lojaali ja pohjimmiltaan hyvä. On myös kuitenkin yhtä helppo väittää, että koirat ovat yhtä yksilöllisiä kuin ihmisetkin, sillä kyllä omistaja nyt koiransa tunnistaa; ja päinvastoin. Lisäksi koiran kasvuympäristö vaikuttaa siihen, millaiseksi koiran luonne kehittyy.

Viihdeteollisuudessa, kuten elokuvissa, ammenetaan inspiraatio usein koiran luonteesta ja sen suhteesta ihmiseen: koira on ystävä, joka esimerkiksi auttaa tarinan päähenkilönä olevaa ihmistä kasvamaan ja kehittymään. Jos koira puolestaan on päähenkilö, ihminen tukee nimenomaan koiran kasvua tai vastaavaa kehitystä. Dynamiikka toimii siis molempiin suuntiin, mikä ei usein ole mahdollista muiden eläinten kanssa.

Ihmisen ja koiran välinen suhde

Koira on harvemmin elokuvan tai muun tarinan päähenkilö ilman, että mukana olisi vähintään sivuroolissa ihminen. Tämä johtuu siitä, että tällöin elokuva keskittyy ihmisen ja koiran väliseen suhteeseen. Koira tulee ihmisen elämään mukaan tai yhteiselossa tapahtuu jokin muutos, joka panee tapahtumaketjun liikkeelle. Ihminen ja koira saattavat joutua purkamaan omia kahdenvälisiä ongelmiaan tai sitten toimimaan yhdessä jonkun itseään suuremman asian hyväksi. Voisipa tätä kahden eri lajin yhteistyötä kuvata joukkuetoiminnaksi esimerkiksi jalkapallon EK Unibet -kisoissa Kun menestyksen avain on dynaaminen yhteistyö joukkueen sisällä, kuten ihmisen ja koiran suhteessa.

Tätä ryhmädynamiikkaa selittää se, että nykyajan koirat on jalostettu ihmisen kumppaniksi ja niiden lajityypilliseen käyttäytymiseen kuuluu ihmisen kanssa oleminen. Kymmenisen tuhatta vuotta jatkunut yhteiselo on myös vaikuttanut meihin ihmisiin: on vaikea kuvitella maailmaa ilman koiria, sillä ne tekevät tärkeää työtä ihmisten rinnalla joka päivä: poliisi-, opas- ja pelastuskoirat ovat korvaamaton apu. Samalla koirien suosio lemmikkinä kasvaa vain koko ajan suuremmaksi; olemmehan kiintyneitä siihen pyyteettömään rakkauteen, jota koiralta saamme.

Koska ihmisen ja koiran välinen suhde on pitkä ja syvällinen, ei ole yllättävää, että haluamme tuoda sen esille myös kertomissamme tarinoissa.