Koiran kouluttaminen elokuvissa

Vaikka monet meistä mielellään haluavatkin nähdä koirat taidokkaina ja karismaattisina näyttelijöinä, nämä elokuvissa ja tv-sarjoissa esiintyvät koirat ovat usein käyneet läpi pitkän ja kurinalaisen koulutuksen “roolisuoritustaan” varten. Hollywoodin elokuvamaailmassa kasvanut ja työskennellyt eläinten kouluttaja Teresa Ann Miller raottaa NPR-podcastissa hieman enemmän sitä, millaisen prosessin koiratähti elokuvan kulisseissa oikein käy.

Myös koira käy läpi castingin

Teresa Ann Millerille eläinten kouluttajan ammatti lienee ollut kutsumus, sillä hänen isänsä Karl Miller työskenteli eläinten kouluttajana monissa kulttimaineeseen nousseissa julkkiskoiria vilisevissä elokuvissa, kuten Beethoven ja Cujo. Millerin isällä oli tapana myös tuoda kouluttamiaan eläimiä kotiin, jolloin kipinä elokuvamaailman ja eläinrakkauden yhdistämiseen syttyi myös Millerin sisällä.

Oikean koiran valinta elokuvaa varten on aivan yhtä tärkeä prosessi kuin näyttelijöiden läpi käymä casting. Koiralta toivottavia ominaispiirteitä tietysti oikean ulkonäön- ja muodon lisäksi ovat sen luonne, miten se tulee toimeen erilaisten ihmisten (ja lasten) kanssa sekä millaisessa perheessä koira on kasvanut. Koska koira altistuu kuvausten aikana monille eri ärsykkeille, on ehdottoman tärkeää, että koira omaa uteliaan, mutta samalla rauhallisen luonteen.

Koiran kouluttaminen elokuvaa varten on pitkä, mutta antoisa kokemus

Elokuvaa varten koulutettavan koiran kanssa käytetään yleensä normaalia rennompaa asennetta. Yksittäisten käskyjen sijasta koiralle puhutaan ja jutellaan, jolloin koira pysyy aktiivisena, arvailee ja ymmärtää, mitä sen ympärillä tapahtuu, mutta kiinnittää samalla huomiota käskyjen tai ohjeiden antajaan eli kouluttajaan.

Erilaisten “ilmeiden” kouluttaminen voi viedä aikaa useita kuukausia. Koiralle pyritään opettamaan äänenpainon ja kehonkielen avulla, millaisia reaktioita koiran tulee tehdä ja milloin koiran tulee ilmaista tiettyjä tunteita, kuten iloa, surua tai kaipuuta. Koira hakee paljon huomiota ja kiintymystä, jolloin koulutuksessa käytetään tyypillisesti perinteistä ruokapalkkiota. Yhden koiran kanssa työskentely on loogisesti mutkattomampaa. Jopa satojen koirien kanssa samaan aikaan työskennellyt Miller kuitenkin kertoo, että useamman koiran samanaikainen koulutus voi aiheuttaa kulisseissa pientä kaaosta, mutta se on edelleen täysin mahdollista. Ja vaikka kaikki on tänä päivänä CGI-tekniikan avulla helpompaa, monet ohjaajat pyrkivät edelleen sisällyttämään aitojen eläimien “näyttelyä” elokuviinsa oikeanlaisen tunnelman luomiseksi.