Koiran juomat ja ruokavalio
Mitä koira voi juoda
Koira tarvitsee päivittäin runsaasti raikasta ja puhdasta vettä, joka ei ole kuumaa. Koirien juomakuppien tulee olla puhtaita ja niissä tulee olla riittävästi vaihdettua vettä päivittäin. Jos koira ei latki vettään ollenkaan päivän aikana, voi epäillä, että koira on sairas ja se pitää viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi. Jos koiranpentu ei ole saanut riittävästi maitoa emoltaan, sille voidaan tuttipullosta juottaa maidonvastiketta, joka on valmistettu juuri koiranpentua varten. Yleensä koiranpentu vieroitetaan emostaan seitsemän viikon ikäisenä ja sille voi antaa muutaman päivän tuttipullosta vastiketta, jotta se kiintyisi paremmin uuteen perheeseen ja kasvattajaan. Koiranpentujen vastike sisältää laktoosia, joka voi aiheuttaa joillekin laktoosiallergisille ripulia. Eläinlääkäri voi tarkistaa koiran laktoosiallergian. Koiranpennun suolistoa rauhoittavat vastikkeeseen lisätyt probiootit.
Koiranpennulle on tärkeää riittävän pitkä imetysvaihe, jotta se ehtii luoda turvallisen suhteen emoonsa ja sosiaalistua. On todettu, että täysin ilman koiraemon hoivaa kasvaneet koiranpennut sairastuvat helpommin kuin luonnollisesti imetetyt koiranpennut. Vieroituksen jälkeen koiranpennulle ei anneta enää maitoa, vaan puhdasta vettä. Sairastuneelle tai väsyneelle koiralle ei saa antaa ihmiselle tarkoitettuja energiajuomia tai pirtelöitä. Hiilihapotettuja juomia ei saisi koiralle antaa, koska sen vatsa voi kipeytyä. Koirahan innokkaasti voi latkia suklaapirtelön, mutta voi sairastua vakavasti suklaasta. Myöskään rasvaa sisältäviä paistintähteitä ei pitäisi antaa koiralle, vaikka se mieluusti ne latkisi. Karjalanpaistin liemessä on suolaa ja rasvaa, jotka nostavat koiran verenpainetta ja lihottavat. Liian lihava koiranpentu ei jaksa käydä lenkillä eikä ole aktiivinen, vaan voi myöhemmin altistua sydän- ja verisuonisairauksille. Jos koiranpennun joutuu laittamaan dieetille, voi eläinkaupasta kysellä sopivia dieettivalmisteita ja vaivihkaa pidentää juoksulenkkejä ja retkiä koiranpennun kanssa.
Mitä koira voi syödä
Koiralle on tärkeää antaa puruluita jo pennusta alkaen. Puruluita on saatavilla keinotekoisina, teollisina, kaupan pakastealtaasta tai lihatiskiltä. Puruluut hoitavat koirien hampaita eli ne ovat kuin koiran hammasharjat. Joskus koiran hampaisiin kertyy keltaista plakkia, joka on ikävän näköistä ja koiran hengitys voi alkaa haista. Silloin voi käyttää koiraa eläinlääkärillä, joka puhdistaa koiran hampaat.
Entisaikaan koirat söivät lähes samaa ruokaa kuin ihmiset. Niille annettiin ruuantähteitä, kuten läskin- ja lihanpaloja, teurasjätteitä ja -luita, metsästyssaaliista jätettyjä eläinten ja lintujen osia, keitettyjä perunoita jne. Koiralle ei saisi antaa kaloja tai lintuja syötäväksi, koska niissä olevat ruodot tai pienet luut voivat vaurioittaa koiran sisäelimiä. Lisäksi koirat eivät voi nykyään, kuten villieläimet kettu ja susi, sulatella rauhassa raakaravintoa.
On myös huomattava, että raakaravinnosta voi koiraan tarttua loisia, kuten lapa- tai heisimatoja. Koska koira voi saada matotartunnan jo syödessään raatoa tai juodessaan lätäköstä likaista vettä esimerkiksi kulkiessaan metsästäjän mukana, on parasta antaa koiralle matokuuri säännöllisin väliajoin lääkärin suositusten mukaan. Koira, joka nuolee toistuvasti peräaukkoaan, kärsii kutinasta ja se voi olla merkki madoista. Madot voivat tarttua muihin perheenjäseniin. Ihmisiä nuoleva koira voi samalla tartuttaa matoja ja muita mikrobeja. Koira olisi opetettava siihen, ettei koira tervehtimisen ja taputtamisen yhteydessä nuoleksi ihmistä.
Teollisesti valmistetut tuorepakatut, pakastetut ja kuivatut koiranmuonat käyvät koirille. Niitä on saatavilla eri valmistajilta ja ne soveltuvat ravintosisältönsä puolesta useimmille koirille. Niihin on lisätty myös ruuansulatusta edistäviä ainesosia, kivennäisiä ja vitamiineja sekä sopivasti suolaa. Eniten koiran kuivamuonissa on raakaproteiinia, jota saadaan eläinten, kalojen, lintujen ja kanojen lihasta ja ne eivät sisällä teräviä luun tai ruotojen kappaleita. Kuivamuonassa on myös raakarasvaa ja tuhkaa sopivasti annosteltuna. Kuivamuona annostellaan pakkauksen ohjeiden mukaisesti ja siihen yleensä lisätään vettä tai vesiastia on kuivamuona-astian vieressä. Koiranruokia pitää vaihdella. Toki voi antaa kotiruokaakin, kun vain tarkistaa sen soveltuvuuden koiralle. Ruokaansa tympääntynyt koira menettää ruokahalunsa. Koiran hajuaisti on hyvä, ja vaikka se on raadonsyöjille sukua, sille ei pidä syöttää pilaantunutta ruokaa. Koira mieluusti hautaa ylimääräisiä luita, kuin saaliin, mullan alle. Moni ihmettelee, miksi ei koira sairastu kaivettuaan myöhemmin kaluttavakseen vanhan luun maasta.