Koiran juhlapäivät

Millaisia juhlapäiviä koiralla voi olla

Kun perheeseen hankitaan koira, koiraa voi muistaa syntymäpäivänään sekä nimipäivänään. Suomalaisille koirille on laadittu nimipäiväkalentereita, joista voi tarkistaa, milloin koiran nimipäivä on. Eräs bloggaaja (hesekoira.fi) on julkaissut epävirallisen nimipäiväkalenterin Internetiin, jossa on yleisimpiä koiran nimiä. Sivustolla on ollut melkein 1,2 miljoonaa käyntiä. Tämä kertoo koirankasvatuksen suosiosta Suomessa. Bingon nimipäivä on sen kalenterin mukaan 21.1., jolloin ihmisten kalenterissa on naisten nimiä. Suomen tasavallan presidenttiperheen Lennu koiran nimeä ei ole siinä kalenterissa, mutta sen voisi sijoittaa esimerkiksi 5.1., jolloin on Leni -koiran nimipäivä.

Jos koiran nimeä ei ole missään nimipäiväkalenterissa, voi itse keksiä koiralle oman nimipäivän. Peppi Pitkätossun koiran nimi on Purkki. Purkki istuu lastenkirjassa Peppi Pitkätossun Joulukuusen Riisujaisissa joulukuusen alla ja se oli alun perin koditon koira, jonka Peppi adoptoi. Purkille joulu oli juhlapäivä. Tässä on selvästi piiloviesti, ettei koiria saisi hylätä.

Joskus koirille annetaan ihmisten nimiä. Katariina Pimiä artikkelissaan koirien nimistä toteaa, että joskus koirille annetaan ihmisten nimiä. Hänen listassaan kolme suosituinta koiran nimeä ovat Bella, Jeri ja Rita. Helsingin Yliopiston Kalenteripalvelut Oy on julkaissut vuonna 2011 nimipäiväkalenterit kissoille, koirille ja hevosille. Minna Saarelman julkaisemaa Koirien nimipäiväkalenteria on myyty Minerva Kustannuksen kautta ja se on loppuunmyyty. Koirien nimipäiväkalenterista löytyy 659 koiran nimeä. Onneksi kirjastoista on saatavilla sitä luettavaksi.

Muita juhlapäiviä koiralla voi olla koiranäyttelyissä sijoittuminen, metsästyskilpailuissa saadut palkinnot ja joulupäivä tietenkin, jos koiralle annetaan joululahja. Ilta-Sanomien artikkelissa kirjoitetaan, että kolme suosituinta koiran nimeä ovat Bella, Jeri ja Rita. Niitä löytyy Suomesta noin kymmenen tuhatta yksilöä.

Muita juhlapäiviä koiralla voi olla koiranäyttelyissä sijoittuminen, metsästyskilpailuissa saadut palkinnot ja joulupäivä. Koiralle voidaan antaa lahjaksi ja kiitokseksi kehuja, uusia leluja, uusi koirankoppi, koirantossut, puruluita ja koirankeksejä. Vierasta koiraa ei saa taputtaa ilman lupaa.

Miten koiran merkkipäivää voisi juhlistaa

Koiran syntymäpäivää voi juhlistaa kutsumalla koiran ystävät kylään, niin ihmiset kuin eläimet. Syntymäpäiväkakuksi ei voi tarjoilla koirille sokerista tehtyä kakkua, mutta voileipäkakun voi tehdä sopivilla aineksilla. Päälle voi levittää laktoositonta hapankermaa, myös väliin voi levittää vähärasvaista tuorejuustoa tai maksamakkaraa. Koiran voileipäkakun voi koristella koirankekseillä ja päälle voi laittaa jopa mansikoita. Care.comin sivuilla artikkelissa Voiko koira syödä omenaa luetellaan, mitä ruoka-aineita tulisi välttää ja mitä voi käyttää. Voileipäkakun väliin voi laittaa muusattua vähäsuolaista ja vähärasvaista makkaraa, broilerin jauhelihaa, jauhelihaa, mätitahnaa ja kinkkusuikaleita. Koirien voileipäkakussa ei saa käyttää valkoista leipää vaan mieluiten kokoviljaleipää, jossa on kuituja, vähän suolaa ja rasvaa.

Koirankeksejä voi valmistaa laittamalla pari desilitraa ruisjauhoja ja pari desilitraa kaurahiutaleita, kolme kananmunaa ja hiukan auringonkukkaöljyä ja mausteeksi kuivattua persiljaa kulhoon. Taikina sekoitetaan kiinteäksi ja leivotaan kaulimella ja muotoillaan muotilla koiranluun näköisiksi. Sitten koirankeksit paistetaan uunissa 15 minuuttia 200 lämpöasteessa pellillä. Koirankeksejä voi sellaisenaan antaa koiralle syötäväksi. Koirankeksejä murskaamalla voi tehdä voileipäkakun pohjan, kun asettelee murskan ensin irtopohjavuoan pohjalle, kostuttaa sen vedellä tai lihaliemellä, johon on liuotettu liivatetta (tehty eläinten sorkista), lisää täytteitä, lisää uuden kerroksen keksimurskaa jne. Tämä kumotaan hyytyneenä metalliselle tarjoiluvadille ja koristellaan. Koiralle ei tarjota koko voileipäkakkua hotkaistavaksi, vaan koiran hoitaja annostelee jokaiselle koiravieraalle omaan kuppiin määrätyn kokoisen palan. Liiallisesta herkuttelusta voi tulla vatsanpuruja. Lisäksi koiralle voi tarjoilla raikasta vettä.

Kannattaa koristella koirille turvalliset juhlahatut ja päälle monet pukevat koirilleen jopa juhla-asut. Voidaan pitää äänestys, kenen koira on hauskimmin puettu. Palkintoina voi olla koirien leluja.

Koirille on myös osoitettu tunnustusta erilaisista uroteoista, esimerkiksi hengenpelastustehtävissä. Koira voi saada kunniamaininnan ja -kirjan, ansiomitalin tai jopa eläkkeen vanhuuden päiviksi, jos se on kunnostautunut valtiollisissa tehtävissä. Tällöin koiranhoitajalle maksetaan koiran eläke ja sillä kustannetaan koiran hoito eläinlääkärin määrittämään kuolinpäivään saakka. Koiraa voi muistaa myös sen haudalla kukin ja kuvin.