Juhlitaan koiraa!

Koiran ja ihmisen välinen suhde on kestänyt pitkään ja se on myös varsin syvällinen: koirat ja ihmiset alkoivat elää yhdessä runsas 10 000 vuotta sitten ja siitä alkaen olemme onnistuneet jalostamaan koiria mitä monimutkaisimpiin tarkoituksiin. Koirista on korvaamaton apu monien ihmisten rinnalla työelämässä. Ja kukapa nyt ei haluaisi tulla kotiin pitkän päivän jälkeen, kun tietää, että vastassa on karvainen ystävä, joka rakastaa sinua ennakkoluulottomasti ja riippumatta siitä, oliko sinulla huono päivä.

Juuri tähän koiran ominaisuuteen haluamme pureutua tässä tekstissä: koirat pitävät meistä ja rakastavat meitä. Sen lisäksi, että palkitsemme koiriamme aina satunnaisilla herkuilla ja uusilla leluilla, olisi ehkä syytä juhlistaa koiria hieman enemmänkin.

Koiranpäivä

Tiesitkö, että Suomessa vietetään koiranpäivää joka vuosi 24. huhtikuuta? Se on koiran festivaali, jolla on joka vuosi jokin koiriin liittyvä teema. Tapahtuman takana on Suomen Kennelliitto, jonka kunniajäsen Pertti Kuopila teki ehdotuksen päivän viettämisestä, ja tämän takia sitä vietetään 24. huhtikuuta eli Pertin nimipäivänä. Ensimmäistä kertaa sitä vietettiin 2007, jolloin teema oli “Koira liikuttaa”.

Muita teemoja ovat olleet muun muassa “Miten lapsi lähestyy koiraa?” (2009), “Hyvää elämää koiran kanssa” (2014) ja “Kotimaiset rodut kansallisaarteinamme” (2017). Ideana on, että Kennelliiton paikalliset toimijat ideoisivat myös omalla toiminta-alueellaan erilaisia ja uniikkeja tapahtumia päivän ajaksi.

Miten juhlia koiraa muutoin?

Koiranpäivä on vain kerran vuodessa, mutta onneksi koiraa voi juhlia noin muutenkin kuin vain teemapäivänä. Herkkuja ei kannata ottaa arkiseksi osaksi koiran juhlintaa – ei koirien eikä ihmistenkään herkkujen. Todellinen koirafani keksii kyllä jotain muutakin.

Agility ja muu koiran kanssa tapahtuva liikunta on myös omalla tavallaan koiran juhlimista, sillä siinä pääsee tekemään sitä, mikä kuuluu koiran lajityypilliseen käyttäytymiseen: tekemään yhdessä.

Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että koira on hyvin pidetty aihe viihdeteollisuuden parissa. Koirista sekä niiden suhteesta ihmiseen on tehty valtava määrä elokuvia, kirjoja ja muuta mediaa. Mikäli et ole ennen pahemmin seurannut, voisi tässä olla uusi tapa juhlistaa koiraasi. Tulet varmasti yllättymään, kuinka mielenkiintoisia tarinoita koirista kerrotaan.